MANGA OCH ANIMÉ i SVERIGE

Länge har det varit dåligt med manga- och animéutbudet I Sverige. Det har förbättrats explosionsartat på senare tid, men det är fortfarande relativt tunt. Lite bättre är det i övriga Europa. Här presenteras lite information om vad som finns och funnits i Sverige och berörda omnedjer. Butiker där man kan köpa manga och animé hittas under "länkar".
Jag tar gärna emot fleer förstahandstips om hur situationen ser ut i övriga Europa, allt information är intressant. (uppdaterad senast 2004-01-22)

Manga i Sverige
Utgivningen av manga i Sverige (någorlunda kronologisk ordning)
Samuraj
Den svenska versionen av Ensamvargen med valpen (Kozure Ookami, i USA Lone Wolf and Cub) ges ut av Horst Schröder på Epix Förlag. Den kom ut i tidningen Samuraj för många år sedan, och släpptes nyss i en samlingsvolym som bör gå att få tag på hos seriehandlare. Den gamla serietidningen innehöll också ninjaserien Kamui och fabel-kvasimangan Usagi Yojimbo, som var tecknad av en japanskfödd amerikan, och följaktligen hade mycket gemensamt med manga. Detta var, trots att många inte visste det då, debuten för manga i Sverige. (info: Jonas Andersson).
Gen, pojken från Hiroshima
På japanska Hadashi no Gen (Barfota Gen). Detta är en självbiografisk berättelse om atombombsnedslaget i Hiroshima. Gavs ut på Alvglans förlag 1985.
Cobra
Kom ut som serietidning 1991~2, och innehöll förutom Cobra av Buichi Terasawa också Pineapple Army och Crying Freeman, men avslutades aldrig. Torde gå att få tag på i serieantikvariat. (tack till Jonas Andersson för information)
Akira
Serialiserades ett tag i tidningen Magnum, men avslutades aldrig. (info: Jonas Andersson)
Gon
Gavs ut 1997 av Tago Förlag, i 2 delar. (info: Martin Hovmöller)
Dragon Ball
Denna klassiker av Akira Toriyama gavs ut av Bonnier Carlsen i pocketformat, och markerade 2000-talets mangaboom i Sverige. Gick med förlust de två första åren, och gjorde därefter braksuccé. Översattes via tyskan. Går att få tag på i bokhandlar. Sista boken (nr 42) kom ut i oktober 2003. Finns även som hysteriskt lång tecknad TV-serie, och ett otal långfilmer.
One Piece
Bonnier Carlsens satsning efter Dragon Ball var den snarlika serien "One Piece" av Eiichiro Oda. Utgivningen började i februari 2003, med en bok per månad. Serien är inte avslutad, men i Japan är den uppe i över bok 30, och den tecknade filmen någonstans över avsnitt 160.
Manga Mania
Denna antologiserietidning med material från Kodansha förlag startade sommaren 2003 och innehöll då serierna Love Hina, GTO, Chobits och Evighetens invånare (Blade of the Immortal). Den började som bimånatlig tidning, men blev vid årsskiftet 2004 till månatlig. Går idag att få tag på i pressbyråerna.
Dragon Ball anime comic
En "anime comic" är bilder från tecknade filmen, lagda som serierutor och med tillagda ljudeffekter och pratbubblor. Resultatet är alltså i färg. Anime comic-versionen av Dragon Ball ges i skrivande stund ut av Full Stop Media, med en tidning i månaden. Startade sensommaren 2003.
DNAngel
Bonnier Carlsens försök att luckra upp marknaden för manga för flickor var förvånande nog den perifera "DNAngel" av Yukiru Sugisaki. Valet berodde förmodligen på seriens succé i Tyskland, festligt nog var det en okänd titel för många mangadiggare. Utgivningen i Sverige startade november 2003, med en bok varannan månad. Serien är inte avslutad i Japan, men beräknas bli 13 böcker lång. Har även blivit en 26 avsnitt lång tecknad TV-serie.
Ranma 1/2
Egmonts steg in på mangamarknaden var inget mindre än med superklassikern "Ranma 1/2" av Rumiko Takahashi. Liksom Bonnier går de via Tyskland, och översättningen av de fyra första böckerna gick också via tyskan (som gissningsvis var en översättning från engelskan). Utgivningen började i oktober 2003; serien kommer i skrivande stund ut med en bok i månaden (totalt 38 böcker). I Japan är serien avslutad och har även blivit en hundratals avsnitt lång TV-serie.

Anime i Sverige
Animé är det dåligt med i Sverige, men det har inte alltid varit så (och kommer kanske inte alltid vara så!).
Wendros ABs släpp på 80-talet
Många är det som började sin bana med dessa. Wendros AB släppte en ofattbar mängd animé på den tid då hyrvideo hade sin kulmen i Sverige, allt dubbat till svenska, tyvärr ofta ganska taffligt. Detta hindrar dock inte att de gjorde ett storverk. De titlar som Wendros AB släppte i början på 80-talet var, bland annat (komplettera gärna via e-post till mig):
Starzinger (Saiyuuki Sutaajinga II)
Candy Candy (Candy Candy)
Cobra (Cobra)
Silver Fang (Ginga, nagareboshi Gin)
Rai, grottpojken (Genshi Shônen Ryû)
Balatack (?)
Lady Oscar (Bersaiyu no Bara/ Versailles ros)
Sandybel (Sandybel)
och många fler...
Vicke Viking
Den tecknade versionen av Vicke Viking (av Runer Jonsson) är i många avseenden en animé eftersom den tillverkades i Japan. Den är 78 avsnitt lång och producerades under 1974~75. Sändes dubbad till svenska i "barntrean" på TV3 under sent 1990-tal (?) (Tack till Ulrika för den informationen)
Sailor Moon
Denna bombnedslagsklassiker sändes dubbad till svenska i TV4, sändes i repris några gånger och gick därefter över till TV5. Dock blev den aldrig avslutad på svensk TV. I Japan gick den i fem serier: Sailor Moon, Sailor Moon R, Sailor Moon S, Sailor Moon SS och Sailor Stars.
Tenchi Muyo, Phantom Quest Corp., Moldiver och Armitage III
De fyra första avsnitten av dessa fyra Pioneerproducerade animéer släpptes med japanskt tal och svensk text på köp- och hyrvideo i början på 1998, av Wendros AB. De kan man fortfarande hitta i videobutiker här och där. Armitage III och Phantom Quest Corp. var bara fyra avsnitt var, men Moldiver (totalt 6 avsnitt) och Tenchi Muyo (6+1+6 avsnitt och en herrans massa TV-serier) blev sorgligt nog alltså aldrig släppta i sin helhet i Sverige.
Min granne Totoro
Miyazakis klassiska familjelångfilm från 1988 sändes svenskdubbad på svenska TV 1000 under 1997 (?) under titeln Min granne Totoro.
Porco Rosso
Miyazakis långfilm från 1992 sändes svenskdubbad på svenska TV 1000 under 1997 (?) under titeln Uppdrag i luften.
Pokémon
Den urpopulära animén baserad på Gameboy-spelet Pocket Monster går än idag i Sverige, dubbad till svenska, på TV4 lördags- och söndagsmorgnar. Den andra steget i serien, Pokemon advance generation har dock inte visats i Sverige.
Digimon
Leksakskedjan Bandais svar på Nintendos Pocket Monster var Digital Monsters, eller Digimon. Aningen mer seriell, aningen mer seriös, visas denna dubbad till svenska på TV3, lördags- och söndagsmorgnar. Dock hann bara de två första säsongerna visade. Den tredje, Digimontämjarna (Digimon tamers) och den fjärde, Digimonfronten (Digimon Frontier) förblev ovisade i Sverige.
Dragon Ball
I svallvågorna efter Bonniers succé med Dragon Ball, gav sig SF på att ge ut långfilmerna på DVD. I skrivande stund har två filmer släppts, och erbjuder svensk, dansk och norsk dubb, och japansk originaltal om man slär på finsk eller isländsk text.
Silver Fang
I november 2003 gjorde finska Future Film verklighet av en gammal idé att släppa den gamla 80-talsklassikern i en DVD-box, med japanskt originaltal. Denna utgåva fick svenska och finska undertext och släpptes i Sverige av Ozon Media.
För en fullständig lista över all animé som släppts i vårt avlånga land, se www.kristallpojken.org/anime/.

Butiker i Sverige
Den grogrund som Wendros skapat fördes i viss mån vidare av seriebutiker runt om i Sverige, som förde amerikanska serier. "Alvglans", "Staffars Serier" och "Metropolis" hörde till dessa. "Metropolis" har försvunnit, men Alvglans och Staffars finns kvar. (Se "länkar/butiker")
Idag är det inte alls lika svårt att hitta butiker som säljer manga och därtill relaterat material. SF-bokhandeln torde idag vara det mest kända manga-meckat i Sverige, då de även för importerade DVDer. Ett mecka för de som vill ha originalmanga är också butiken "Sun Ai OCS" eller "Japanska bokhandeln" i Stockholm.

Övriga Europa
I Frankrike var det under 80-talet en stor eldstorm med animéserier, mest flickanimé, som visades framförallt på kanalen La 5 ("Femman") och TF1, i barn- och ungdomsprogrammet "Club Dorothée". Under guldåldern kunde det visas 3~5 timmar animé om dagen under somrarna. De serier som nådde den högsta populariteten under denna tid var Dragon Ball, Saint Seiya (ä.k.s Les Chevaliers du Zodiaque) och Captain Tsubasa (ä.k.s. Olive et Tom), men den kompletta listan är milslång: Candy Candy, Georgie, Creamy Mami, Magical Emi, Persia, Pastel Yumi, Cat's Eye, City Hunter, Maison Ikkoku, Orange Road, Urusei Yatsura, Minky Momo, Heidi från alperna, Aishite Knight, Ranma 1/2 och många, många fler. Tyvärr slocknade stormen under 90-talet, och nu visas mest vissa populära serier på kabelkanalen Canal+, som Escaflowne, Evangelion, Cowboy Bebop och liknande.

Tyskland har länge varit eftersläntraren i animé-europa. Under sjuttio- och åttiotalen visades enstaka serier (Alps no shôjo Heidi och Captain Future är de titlar som äldre fans särskilt minns), och när satellit-TV kom igång breddades utbudet en del, men Tyskland befann sig ännu åtminstone tio år efter de andra kulturländerna. I början av nittiotalet sändes i alla fall Captain Tsubasa, Lady Oscar (Rosen från Versailles) och en del andra gamla, beprövade serier. I mitten av nittiotalet gick emellertid startskottet för animé i Tyskland i och med att Sailor Moon började gå först på statliga ZDF och senare på RTL2, som hela tiden varit animékanalen framför andra. Serien blev en hejdundrande succé, på samma vis som en gång Candy Candy i Italien eller Goldorak (Mazinger) i Frankrike. Sen dess har det uppstått en snöbollseffekt utan like. Sailor Moon har exploaterats på alla håll och kanter, samtidigt som TV-kanalerna söker med ljus och lykta efter andra framgångsrika mahôshôjoserier ("magiska flickor"). Senast har t ex Wedding Peach, DoReMi, Kamikaze kaitô Jeanne och snart Cardcaptor Sakura gått på RTL2 och dess konkurrenter. Andra kanaler har satsat på vuxnare serier, t ex har Evangelion gått textad (mycket ovanligt i Tyskland!) på en satellitkanal, medan tyska MTV visar Golden Boy, Lupin III och Cityhunter. Också mangamarknaden har gått från inget till att bli alldeles enorm på några år. Carlsen (som ger ut Dragonball också i Sverige) är särskilt djärva och ser ut att försöka ta igen det övertag Italien och Frankrike haft på så kort tid som möjligt. Utbudet är väldigt brett och den senaste trenden är tjocka telefonkatalogsantologier i japansk stil. Tyskland har också en ganska livlig fankultur som ligger närmare den amerikanska med flera konvent och klubbar, eftersom animé och manga fortfarande är lite exotiskt för tyskarna. Kanalen RTL2 kör 7~10 avsnitt animé om dagen, av olika serier, många väldigt snabbt efter att serierna gått i Japan. Mycket är översatt direkt i Tyskland. (Tack till Iggy Drougge för den större delen av texten)

I Italien, som var först i Europa med att importera manga och animé, är situationen fortfarande levande. Japanska originalmanga går att få tag på i vanliga bokhandlar, och på TV visas mängder av dubbad animé. Italienska MTV visar Evangelion, Blue Submarine no 6, Inu Yasha, Trigun m.m. samtidigt som andra kanaler sänder Robotech, Yu Yu Hakusho, Dragon Ball, Pokémon, Digimon, Berserk, Candy Candy, mm, dubbat till italienska. Två serier har lyckats hålla sig omåttligt populära genom åren: Saint Seiya och Hokuto no Ken Mangautbudet är troligtvis bland det största i världen utanför Asien. Tidningskioskerna säljer nyutkomna nummer av bl.a. Inu Yasha, Berserk och H2, Guruguru, Boys Be..., Love Hina (det finns cirka 20 pågående utgivningar av mangor vars senaste nummer alltid finns i de flesta tidningskioskerna), och vill man ha mer manga eller anime går man till sin lokala seriehandlare. Utbudet är mycket stort och väsorterat. Mangorna kostar mellan 15 och 40 kr styck. Det finns även italiensk-tillverkad manga (italienarna gjorde sig kända genom att tillverka en fortsättning på Candy Candy!), bland annat Rossana (Kodomo no Omocha), men innehållet är naturligtvis högst tvivelaktigt. Man kan också köpa animé-soundtrack (direktimport från Japan) för cirka 120 kr styck. Många seriemässor med massivt utbud av animé och manga på japanska och italienska. Milano Comicon 2001 pågick i två dagar och ockuperade tre våningar med konferenshallar och utställningsytor på ett hotell, med över 5000 besökare. Höjdpunkterna var filmvisningar, videospelstävlingar, tecknartävlingar, möte med serietecknare och naturligtvis cosplay (kostymlek), och för utom den finns den världsberömda seriekonventet i Lucca, som bland andra Rumiko Takahashi sägs ha gästat. (Tack till Teresa Westman för det mesta av den här informationen.)